"Přímý dopad brexitu na naši společnost v České republice neočekáváme. Tedy za předpokladu, že k němu opravdu dojde," uvedl výkonný ředitel výrobce zdravotnického materiálu Hartmann-Rico Marek Třeška. Nepřímý dopad by podle něj naopak mohl být pozitivní, a to díky odlivu pracovní síly z Velké Británie, mimo jiné i zpět do východní Evropy. Tím by se pak mohl zvýšit počet zaměstnatelných lidí na trhu práce v ČR.

Žádný vliv na své hospodaření neočekává ani výrobce netkaných textilií PFNonwovens, výrobce skleněných obalů Vetropack nebo výrobce kuličkových ložisek ZKL. "Velice záleží na nastavení celních podmínek, ve výsledku se ale se změnou bude muset popasovat odběratel v Británii. V našem oboru přímo na britských ostrovech konkurenci nemáme, ztráty zájmu o naše produkty se tedy nebojíme. Do Velké Británie míří asi tři procenta vývozu firmy," uvedl výkonný ředitel ZKL Jiří Prášil mladší.

Společnosti ale další vývoj brexitu pečlivě sledují, například Zetor Tractors kvůli své pobočce v Británii. "Dopady brexitu tak, jak jsou v tuto chvíli prezentovány, by se ve větší míře dotkly zejména výrobců v zemi. Zetor jakožto exportní značka by případné dopady pocítil zejména na úrovni personálního složení pobočky, kdy několik jejich zaměstnanců pochází z EU. Z pohledu dovozu a prodeje produktů v zemi se z dostupných informací potvrzuje, že zóna volného obchodu by měla být zachována," konstatoval manažer marketingové komunikace Zetoru Alexandr Kuchař.

Konica Minolta zvažuje možné nepřímé důsledky ve formě dopadu brexitu na zákazníky. "Pak může zprostředkovaně ovlivnit i nás - pokud jim v důsledku brexitu stoupnou náklady, lze očekávat, že budou hledat úspory jinde," vysvětlil generální ředitel Konica Minolta Business Solutions Czech Pavel Čurda.

Regionální hospodářská komora však varuje, že brexit může mít velký vliv na ekonomiku celé České republiky. "Velká Británie je pro Česko čtvrtým největším exportním cílem, za letošek jsme tam vyvezli zboží za cca 200 miliard korun. V kombinaci se zpomalením růstu HDP v příštím roce a přílišnou orientací našeho průmyslu na automotive by se jednalo o velmi negativní zásah do ekonomiky ČR. Dozajista bychom v tomto kontextu patřili mezi nejpostiženější země EU," upozornil ředitel Regionální hospodářské komory Brno Čeněk Absolon.