V případě pětileté smlouvy nabízí teplárna odběratelům zlevnění o čtyři procenta. "Této možnosti už využilo zhruba 84 procent odběratelů," řekl Jukl. Českolipská teplárna zásobuje nejen domácnosti v České Lípě, ale také v nedaleké Dubé. Tam teplo zdraží od nového roku bezmála o pět procent na 622 korun za gigajoule. Pro průměrnou domácnost to znamená v příštím roce zaplatit za teplo a teplou vodu zhruba o 720 korun víc.

Českolipská teplárenská je součástí MVV Energie CZ, která patří k největším teplárenským skupinám v Česku. Působí v 15 městech, zejména na Moravě, v severních Čechách a na Vysočině. V České Lípě zásobuje teplem a teplou vodou 9128 domácností a 38 domácností v Dubé. Mimo domácnosti dodává tepelnou energii školám, úřadům či obchodním centrům. Na centrální soustavu je napojena zhruba polovina České Lípy.

Spoluvlastníkem Českolipské teplárenské je od září Okresní stavební bytové družstvo Česká Lípa (OSBD), které koupilo téměř pětinu akcií firmy. Z největšího zákazníka teplárny se tak stal její spolumajitel. Podle ředitele družstva Petra Mertina je důvodem snaha o udržení ekologické výroby i cenové dostupnosti tepla. Dalších 5,01 procenta akcií tepláren vlastní město Česká Lípa a MVV si ponechala majoritní balík 75 procent.