Automobil napěchovaný výbušninami, který explodoval 20. září 2008 před hotelem v centru pákistánského hlavního města, nastražili podle pákistánských úřadů pravděpodobně muslimští radikálové. Při atentátu zahynulo 55 lidí, včetně českého velvyslance.

Během posledních let se bezpečnostní situace v Pákistánu s 208 miliony obyvatel zlepšila a počet útoků extremistů poklesl. Kontrolní stanoviště, která byla před více než deseti lety zřízena na mnoha místech metropole, jsou již převážně odstraněna.

Zástupce britského vysokého komisaře v Pákistánu Richard Crowder novinářům v Islámábádu řekl, že návrat British Airways k letům do Pákistánu byl z velké části umožněn "zlepšením bezpečnostní situace v této zemi".

Pákistánští představitelé krok britských aerolinií uvítali a uvedli, že dodá důvěru dalším zahraničním investorům a sníží izolovanost země.

British Airays plánují zahájit servis na lince mezi londýnským letištěm Heathrow a Islámábádem 2. června. Spojení má třikrát týdně zajišťovat nejnovější letoun British Airways určený pro dlouhé lety Boeing 787 Dreamliner, napsala agentura Reuters.

V současné době zajišťují přímé lety mezi Pákistánem a Británií pouze ztrátové pákistánské aerolinky PIA, jejich stárnoucí letadla jsou ale podle Reuters častým předmětem stížností pasažérů.

Do Pákistánu létají často také blízkovýchodní přepravci Qatar Airways, Etihad Airways a Emirates, které představují pro pákistánskou společnost PIA tvrdou konkurenci. Pravidelné spoje do Pákistánu mají i Turkish Airlines.

Pákistán získal nezávislost současně s Indií v roce 1947, kdy skončila britská nadvláda nad tehdejší Indií. V Británii žije více než milion lidí pákistánského původu. Podle British Airways bude linka "zvlášť oblíbená u britské pákistánské komunity, která chce navštěvovat své příbuzné v Pákistánu a rovněž chce, aby tito příbuzní cestovali za nimi do Británie".

Islámábád rovněž v poslední době vede mezinárodní reklamní kampaň, jejímž cílem je oživit v zemi turistický průmysl, který prakticky zanikl v důsledku islamistických násilností, jež destabilizovaly zemi po teroristických útocích na New York a Washington z 11. září 2001 a v důsledku války v sousedním Afghánistánu.