Hodnota zakázky je 2,3 milionu eur (přibližně 60 milionů korun) s možností jejího navýšení o další milion eur. Zakázku dělá společnost pro koncern Siemens. Vyrobí brzdné komponenty pro sedmivozové a devítivozové vlaky, uvedla generální ředitelka Dagmar Matúšová.

První komponenty předá na podzim příštího roku a dodávky mají pokračovat do roku 2021. Půjde o tři provedení, panel pro řídicí vůz, panel pro normální vložený vůz a panel pro nízkopodlažní vložený vůz. Soupravy v projektu označované jako ÖBB DANI budou novou generací souprav Viaggio firmy Siemens.

Dako CZ je výrobcem pneumatických, elektromechanických a hydraulických brzdových systémů pro kolejová vozidla s více než dvousetletou tradicí. Výrobky firmy se uplatňují v nákladních a osobních vozech, příměstských jednotkách, lokomotivách, vozech metra i tramvajích.

Většinovým vlastníkem společnosti je skupina Czechoslovak Group (CSG). Druhým akcionářem je společnost Tatravagónka Poprad, výrobce nákladních železničních vozů a podvozků. Loni podnik utržil 738 milionů korun, o 19 procent méně než rok předtím. Zdaněný zisk dosáhl ve výši 53,066 milionu korun, meziročně se tak snížil o 35 procent.