"Dohodli jsme se s finskou částí ABB. Po více než roce se s námi rozhodli spolupracovat. Není to poprvé, kdy ABB s Vítkovicemi Heavy kooperuje, ale roční prodleva, způsobená situací VHM, hrozila zánikem tohoto vztahu. Nám se podařilo spolupráci obnovit," uvedl generální ředitel VHM Daniel Kurucz.

Obchodní ředitel VHM Daniel Doležal uvedl, že firma nyní dodává ABB menší sérii hřídelí. "Doufáme ale v další rozšíření vzájemného obchodu. Rádi bychom získali důvěru i dalších poboček ABB v Evropě a zajímají nás i další typy výrobků, zejména pro těžební průmysl," uvedl Doležal.

VHM ze strojírenského koncernu Vítkovice (dřívější Vítkovice Machinery Group) Jana Světlíka jsou od března v úpadku. Insolvenční návrh na sebe podaly samy a zároveň oznámily, že do firmy vstoupí nový investor. Novým majitelem VHM se podle reorganizačního plánu má stát společnost SPV VTK zakladatele holdingu Czechoslovak Group Jaroslava Strnada, která podnik postupně přebírá a díky jejím penězům se ve firmě v dubnu znovu rozjela výroba. O schválení reorganizačního plánu nyní rozhoduje soud.

Na příští rok už mají VHM nasmlouvány zakázky za asi 800 milionů korun. "Měsíční kontraktace se běžně pohybuje nad 200 miliony korun. To je trend, který chceme ještě posílit. Osobně bych viděl rád v průměru 250 milionů za měsíc," uvedl Kurucz.

VHM jsou producentem ocelí a výrobků z nich. Zhruba 80 procent výroby vyváží hlavně do zemí EU, zejména do Německa, ale také do USA, Ruska, Kanady, Brazílie, Indie i na další trhy. Firma má zhruba 900 zaměstnanců.

ABB se sídlem v Curychu působí především v energetice, elektrotechnice a automatizačních technologiích. Koncern má tradici dlouhou přes 120 let a ve stovce zemí zaměstnává přibližně 140.000 lidí.