Irská komise pro ochranu dat (DPC) uvedla, že začala vyšetřovat, zda společnost Facebook dodržuje nová pravidla Evropské unie pro ochranu soukromí (GDPR). Podle agentury Reuters tak reaguje na řadu bezpečnostních problémů Facebooku, včetně dnes ohlášené bezpečnostní chyby. Evropská divize Facebooku sídlí v Irsku, což z DPC činí hlavního regulátora tohoto podniku v EU.

Podle sdělení Facebooku se problém týkal až 1500 aplikací provozovaných 876 vývojáři. Ti měli v období 12 dní, respektive od 13. do 25. září, přístup i k fotografiím, které uživatelé sice na Facebook nahráli, ale nezveřejnili je. Dále k fotografiím na tržišti Marketplace, kde uživatelé prodávají a kupují použité zboží, a k fotkám a videím, jež si mohou během 24 hodin prohlédnout přátelé na Facebook Stories. Povolený mají přitom vývojáři přístup jen k těm obrázkům, které uživatel zveřejní na svém profilu.

Poškozené členy komunity firma vyrozumí. "Litujeme, že se to stalo," uvedla společnost. Upozornila, že je v úzkém kontaktu s irskými regulátory a že ráda zodpoví jakékoliv dotazy.

Facebook letos prožívá obtížný rok. V dubnu vyšel najevo skandál kolem masivního úniku dat uživatelů, ke kterým neoprávněně získala přístup poradenská společnost Cambridge Analytica. V říjnu pak Facebook oznámil, že se k údajům na 29 milionech jejích uživatelských účtů dostali hackeři.

Podle analytika George Salmona ze společnosti Hargreaves Lansdown se zvyšuje pravděpodobnost, že vlády podrobí podnikatelské praktiky Facebooku nové regulaci. "Facebook se snaží obnovit důvěru uživatelů, veškeré toto úsilí však bude marné, pokud se budou dál objevovat podobné zprávy," uvedl Salmon s odkazem na dnes oznámenou bezpečnostní chybu.