"V týdnu se sledovalo dění kolem brexitu. Konkrétně očekávané hlasování samotné Británie o dohodě s EU, které se nakonec odložilo. Trhy se obávají tzv. tvrdého vystoupení Británie z EU. Takový postup by znamenal především nejistotu, která by byla doprovázena prodejním tlakem. Zámořské trhy zakončily týden v červené nule. Evropa v podobě indexu DAX dokázala odolat a přidat 0,7 procenta. Na domácím trhu úřadovali prodejci," popsal dění na trzích analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Z pohledu celého týdne nejvíce rostly akcie Stock Spirits, které přidaly 3,5 procenta na 62,1 Kč. Akcie druhý týden pokračují v růstu po solidních výsledcích za třetí čtvrtletí. Naopak nejhůře se dařilo akciím společnosti Avast, které propadly o pět procent na 76,5 Kč. Důvodem je pokračující globální výprodej v technologickém sektoru a rostoucí riziko tvrdého brexitu, což dopadá na společnost vzhledem k tomu, že jsou její akcie primárně obchodovány v Londýně.

Předvánoční týden bude patřit zasedání americké centrální banky Fed, který ve středu zřejmě zvýší sazby o 25 bodů. Investoři se zaměří především na tiskovou konferenci, kde bude představen ekonomický výhled a odhad bankéřů na vývoj sazeb v příštím roce. Vedle toho se bude stále diskutovat o dění kolem brexitu. "Celkově bychom pro příští týden očekávali stále nervózní obchodování kvůli výše zmíněným faktorům," odhadl analytik.