Opatření se dotkne 144 vozů a 67 druhů součástek vyráběných v USA. Na automobilové součástky ze Spojených států uvalil Peking v červenci mimořádné pětiprocentní clo. Čínské ministerstvo doufá, že díky urychlení rozhovorů s Washingtonem budou brzy moci být zrušena mimořádná cla i na další druhy zboží.

Prezident USA Donald Trump dočasné zrušení dodatečných cel na americké automobily přivítal. "Spojené státy si vedou velmi dobře. Čína usiluje o velkou a velmi komplexní (obchodní) dohodu. Mohlo by k tomu dojít, a to docela brzy," napsal Trump na svém twitterovém účtu.

Washington a Peking se začátkem prosince na summitu skupiny zemí G20 domluvily na 90denním obchodním příměří. Po tuto dobu se budou snažit vyjednat obchodní dohodu a nebudou zavádět nová cla. Čína navíc slíbila nákup některého zboží z USA. Tento týden již obnovila dovoz americké sóji.

Na oznámení čínských úřadů už zareagoval americký výrobce elektromobilů Tesla. Na svém čínském webu oznámil, že sníží ceny některých vozů Model S až o 105.000 jüanů (zhruba 348.000 Kč) a Modelu X o 65.000 jüanů.

Vývoz aut mezi oběma zeměmi je však poměrně zanedbatelný, připomněla agentura Reuters. Čína podle údajů vládního Čínského automobilového a výzkumného střediska (CATARC) v loňském roce vyvezla na americký trh 53.300 vozidel a dovezla 280.208 vozů vyrobených v USA. V uplynulých 11 měsících se v Číně přitom vyrobilo 25,3 milionu aut. Spojené státy nyní na dovoz osobních vozů z Číny uplatňují sazbu 27,5 procenta.

"Je to příznivý signál, že Čína a Spojené státy jsou na cestě k vyřešení obchodní války," uvedl k dočasnému zrušení dodatečných cel na americká auta Wang Cchun, šéf importního výboru Čínského sdružení prodejců automobilů (CADA).

Rozhodnutí Pekingu přivítal rovněž prezident globálních aktivit americké automobilky Ford Motor Joe Hinrichs. "Tleskáme oběma vládám za konstruktivní spolupráci při snižování obchodních bariér a otevírání trhů, prohlásil.

pmh vjn spr