Souhrnný index nákupních manažerů (PMI), který je považován za barometr zdraví firem ve zpracovatelském sektoru a v sektoru služeb, podle předběžného odhadu klesl v tomto měsíci na 51,3 bodu, což je nejnižší údaj od listopadu 2014, z listopadových 52,7 bodu. Analytici v anketě agentury Reuters přitom očekávali mírné snížení indexu na 52,8 bodu. Hranice 50 bodů odděluje růst aktivity od poklesu.

"Je to poměrně neradostný obrázek konce roku," řekl k údajům hlavní ekonom IHS Markit Chris Williamson. Dodal, že z údajů jasně vyplývá další zpomalení hospodářského růstu, ke kterému přispívá zpracovatelský sektor i sektor služeb. Nejnovější údaj PMI naznačuje, že ekonomika eurozóny by v tomto čtvrtletí měla vzrůst o 0,2 až 0,3 procenta, spíše na dolním konci rozpětí. Analytici dotazovaní agenturou Reuters tento týden předpověděli, že hrubý domácí produkt eurozóny na závěr roku stoupne o 0,4 procenta.

Oživení by nemělo nastat ani počátkem příštího roku. Index nového podnikání klesl na čtyřleté minimum 50,7 bodu z listopadových 52,3 bodu a přiblížil se k hranici, která odděluje růst od poklesu.

Dílčí index sektoru služeb se snížil na 51,4 bodu z listopadových 53,4 bodu. Index zpracovatelského sektoru klesl na 51,4 bodu z 51,8 bodu. Hodnota obou indexů je horší, než čekali analytici.

Slabé údaje přicházejí den poté, co Evropská centrální banka potvrdila ukončení svého programu nákupu majetku v letošním roce. Jinak však nechala svoji politiku beze změny a slíbila, že bude nadále stimulovat ekonomiku, která se potýká s nečekaným zpomalením a politickými nepokoji.