Zvláštním odvodem ve výši 2,5 procenta z obratu sníženého o obrat některých prodejen - kromě jiného v nejméně rozvinutých regionech země - budou zatíženy řetězce od začátku příštího roku. Odvod se bude vztahovat na sítě, které mají prodejny alespoň v 15 procentech z celkového počtu 79 okresů na Slovensku a alespoň čtvrtinu z jejich obratu tvoří prodej potravin spotřebitelům.

Kiska vrácení zákona sněmovně zdůvodnil tím, že norma diskriminuje některé řetězce a na maloobchod uvaluje novou daň, kterou ve skutečnosti zaplatí spotřebitelé. Poukázal rovněž na možný nesoulad zákona s právem EU.

Už při původním projednávání předlohy poslanci zahrnuli do zákona několik výjimek z placení odvodu. To se podle odhadu předkladatelů zákona z vládní Slovenské národní strany projeví ve snížení původně očekávaného čistého výnosu z odvodu na 87 milionů eur (2,25 miliardy korun) ročně z dříve předpokládaných 118,5 milionu eur (přes tři miliardy korun).

Výnos z nového odvodu by měl stát použít například na podporu slovenských producentů potravin či na kompenzace vlivu globálních změn počasí na zemědělství.

Velké obchodní řetězce zvláštní odvod odmítly. Jejich asociace SAMO tvrdila, že opatření s velkou pravděpodobností povede ke zdražení zboží.

Nejsilnější slovenská opoziční strana Svoboda a solidarita (SaS) v reakci na prolomení prezidentova veta parlamentem uvedla, že se zasadí o to, aby zákon prozkoumal ústavní soud. "Zákon o zvláštním odvodu pro obchodní řetězce devastuje hospodářskou soutěž, diskriminuje podnikatele na trhu a v konečném důsledku poškodí spotřebitele. Jednak vyššími cenami potravin a jednak tím, že udělá Slovensko méně atraktivní pro podnikání v obchodě," uvedla místopředsedkyně SaS Jana Kiššová.

Současná tříčlenná koalice již dříve prodloužila platnost zvláštních daní a odvodů pro firmy z regulovaných sektorů ekonomiky, které se na řetězce ale nevztahovaly. Koalice také prosadila novou daň, kterou zatížila pojišťovny.

Slovenský parlament prolomil Kiskovo veto také k novele zákona o službě příslušníků policejního sboru, která kromě jiného mění postup při výběru a jmenování nového policejního prezidenta.