Odbory, které zastupují kolem 160.000 zaměstnanců železnice, výstražnou stávku zahájily v 05:00 SEČ. Německé dráhy se kvůli ní kolem 06:30 rozhodly úplně zastavit dálkovou dopravu na celém území spolkové republiky, což pocítily statisíce cestujících. Jednou z nich byla i česká turistka Radka Zítková, která se ráno chtěla vlakem vrátit z Berlína.

"Ráno jsem vyrážela na nádraží s asi 40minutovou rezervou, protože jsem předpokládala, že bude přeplněné metro kvůli zrušeným regionálním spojům, kterými hodně lidí do Berlína jezdí za prací," řekla dnes ČTK. Brzy ale - tak jako mnoho dalších lidí - Zítková zjistila, že berlínské metro kvůli obrovskému náporu cestujících kolabuje.

"Lidé se nemohli vejít do některých přeplněných spojů, občas trochu tekly nervy, lidé volali do práce, že nestíhají," vylíčila situaci. Sama nakonec do Česka vyrazila autobusem, protože její vlakový spoj byl zrušen.

Od rána bylo kvůli stávce odřeknuto několik vlaků v obou směrech na tratích Praha-Hamburk a Děčín-Kiel. Vlaky z Prahy do Berlína končily v Děčíně. Odpoledne podle mluvčího Českých drah (ČD) Petra Šťáhlavského spoje s Českem nabíraly zpoždění v řádu desítek minut. Pokud má cestující jízdenku vázanou na konkrétní vlak do Německa, může dnes podle ČD k cestě výjimečně využít jakýkoliv jiný spoj.

Německé dráhy, které lidem na dálkových spojích umožňují jízdu na dnešní lístky až do neděle, provoz od 09:00 SEČ postupně obnovují. O něco pomaleji to jde ve stávkou nejzasaženějších spolkových zemích, mezi něž patří i tři nejlidnatější - Severní Porýní-Vestfálsko, Bavorsko a Bádensko-Württembersko. Příměstská doprava v okolí tamních metropolí už je sice většinou bez problémů, v té regionální se ale ještě mohou vyskytnout komplikace.

"V dálkové dopravě se stále objevuje zpoždění a ojedinělé výpadky spojů. V cestovních centrech velkých nádraží počítá Deutsche Bahn až do večerních hodin s velkým návalem," uvedla odpoledne železniční společnost.

Ranní problémy na železnici se na některých místech přenesly i na silnici, protože řada lidí jela raději autem. Ráno bylo například v Severním Porýní-Vestfálsku hlášeno 423 kilometrů ucpaných komunikací nebo pomalu popojíždějících kolon.

Odbory EVG železničáře k výstražné stávce vyzvaly poté, co se s DB nedohodly na zvýšení platů. EVG, která nevylučuje další výstražné stávky, požaduje růst mezd o 7,5 procenta a má i požadavky ohledně pracovní doby a práce o svátcích. Vedení DB nabízelo růst o 5,1 procenta ve dvou krocích a jednorázovou platbu 500 eur (12.930 Kč).

Obě strany chtějí v úterý znovu začít jednat.