"Česká televize disponuje nejširší sítí stálých zpravodajů na českém mediálním trhu a otevření nového postu v Turecku naši vedoucí pozici na poli zahraničního zpravodajství ještě upevní. Zároveň tímto krokem posílíme důraz, který ve svých relacích klademe na mezinárodní vlivy a vztahy, působící napříč státy, kontinenty i kulturami," uvedl Dvořák.

Dlouholetý reportér zahraniční rubriky Černohorský v Turecku v minulých letech opakovaně působil, a do Istanbulu se přesune z postu berlínského zpravodaje. V Německu ho nahradí reportér a moderátor České televize, někdejší německý zpravodaj ČT Martin Jonáš.

Istanbul zvolila Česká televize jako strategické místo umožňující svou geografickou polohou výrazně obohatit zpravodajský servis. Mezi klíčové body bude patřit dění v samotném Turecku, které prožívá velmi výrazné období svého vnitropolitického vývoje, ale hraje taky stále aktivnější roli v regionálním uspořádání. Výhodná poloha umožní jednak posílit původní zpravodajství ze zemí Blízkého východu, zároveň ale taky bez problémů pokrývat dění v oblasti Balkánu, tedy regionu, který je z hlediska zahraničněpolitických i ekonomických zájmů České republiky jedním z nejdůležitějších, uvedl Dvořák.

jsa rot