Tato alternativa by se podle Carneyho mohla podobat ropnému šoku ze 70. let. Tehdy se řada západních ekonomik propadla do hluboké recese v důsledku prudkého růstu cen ropy a exportního embarga Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) souvisejícího s arabsko-izraelskou válkou, píše agentura Reuters.

Britové se pro odchod své země z EU vyslovili v předloňském referendu. Carney před referendem rozhořčil řadu euroskeptiků, když varoval před negativními hospodářskými dopady brexitu. Spojené království by Evropskou unii mělo oficiálně opustit v březnu příštího roku.

Mezinárodní měnový fond (MMF) minulý týden varoval, že odchod z EU bez dosažení přechodné obchodní dohody by Británii ve srovnání se setrváním v EU připravil zhruba o šest procent hrubého domácího produktu (HDP), což je přibližně čtyřletý hospodářský růst.

Kanaďan Carney se v roce 2013 stal prvním šéfem Bank of England, který není britským občanem. Letos v září souhlasil s prodloužením svého funkčního období do konce ledna 2020, aby tak pomohl zajistit hladký průběh odchodu Británie z EU. Podle předchozích plánů měl Carney z funkce odejít v červnu příštího roku.