Index Dow Jones klesl o 395,78 bodu, čili 1,56 procenta, na 25.017,44 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 se snížil o 45,54 bodu, neboli 1,66 procenta, na 2690,73 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se propadl o 219,4 bodu, tedy 3,03 procenta, na 7028,48 bodu.

Akcie Applu klesly v reakci na zprávu listu The Wall Street Journal, že firma snížila v posledních týdnech objednávky na výrobu všech svých tří nových modelů iPhonů, které představila v září. Od říjnového rekordu již akcie Applu klesly o zhruba 20 procent kvůli slabému výhledu prodeje v posledním čtvrtletí roku a slabému výhledu několika dodavatelů firmy. Ztrácely i další velké technologické a internetové firmy, jako Facebook, Amazon.com, Netflix a Alphabet, napsala agentura Reuters.

Zemím Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) se na víkendovém summitu poprvé nepodařilo shodnout na závěrečném komuniké. V popředí summitu byly hlavně obchodní spory mezi USA a Čínou. Viceprezident USA Mike Pence v sobotu uvedl, že USA neustoupí od obchodního sporu s Čínou, pokud Peking nesplní požadavky Washingtonu. To zakalilo páteční optimismus vyvolaný komentáři prezidenta Donalda Trumpa.

Tlak na akcie zvýšil také dnešní komentář prezidenta newyorského Fedu Johna Williamse. Ten uvedl, že americká centrální banka (Fed) bude příští měsíc nadále prosazovat svůj plán pozvolného zvyšování úrokových sazeb. Někteří investoři pochybovali, zda Fed bude schopný pokračovat ve zvyšování úroků.

Nicméně další dva představitelé Fedu také v pátek naznačili, že centrální banka by mohla být již blízko konce upevňování měnové politiky, což stáhlo dolů dolar. Fed letos zvýšil sazby již třikrát a další růst úroků se čeká v prosinci.

Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, klesl o 0,2 procenta na 96,22 bodu. Vůči euru dolar oslabil o 0,3 procenta na 1,1451 USD a k jenu o 0,2 procenta na 112,55 JPY. Euro vůči jenu posílilo o 0,1 procenta na 128,88 JPY.