"V první řadě je třeba poděkovat těm, kteří dávají práci, tedy zaměstnavatelům," komentoval vývoj na trhu práce slovenský ministr sociálních věcí Ján Richter.

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce, v říjnu na pětimilionovém Slovensku klesl na 143.339 osob. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku tak ubylo téměř 24.000 nezaměstnaných.

Ke snížení nezaměstnanosti na Slovensku podle odborníků přispěl také růst ekonomiky a nové investice podniků. Podobně jako v Česku i na Slovensku si firmy již delší dobu stěžují na nedostatek kvalifikované pracovní síly. U zaměstnavatelů na Slovensku v říjnu pracovalo přes 65.000 cizinců. Z toho zhruba polovinu tvořili občané z jiných států EU, kteří v zemi pod Tatrami nepotřebují povolení k zaměstnání.

Slovensko dříve v tomto roce zmírnilo podmínky pro zaměstnávání cizinců ze zemí mimo EU v nedostatkových pozicích v regionech s nízkou nezaměstnaností. Další návrh opatření v této oblasti připravilo slovenské ministerstvo sociálních věcí v uplynulých týdnech.