Turbíny a generátory globální technologické skupiny Voith podle mluvčí mimo jiné produkují čtvrtinu světové energie dodávané z vodních elektráren. Generální ředitel VHM Daniel Kurucz uvedl, že tento významný klient se k Vítkovicím vrátil po období nedůvěry z letošního jara.

"Dokončujeme turbínové a generátorové hřídele, které byly původně objednané v roce 2016. Nově jsme navíc získali objednávku na další kusy, o které jsme jednali od léta," uvedl Kurucz. Celkově jde o komponenty pro hydroenergetiku za více než 60 milionů korun.

Po vážných potížích, které vedly k insolvenci VHM, se ve firmě výroba znovu rozjela v dubnu. Peníze do firmy vložila společnost SPV VTK Jaroslava Strnada, která podnik postupně přebírá a podle reorganizačního plánu se má stát jeho většinovým vlastníkem.

"Velmi nám pomohlo, že zástupci Voith Hydro mohli vidět naši firmu v chodu, za plného provozu. To vedlo k obnovení důvěry pro projekt Keeyask a nakonec i k novým objednávkám dalších čtyř turbínových hřídelí," uvedl obchodní ředitel VHM Daniel Doležal. Klíčovou roli podle něj hrají banky, jejichž návrat k financování VHM je pozitivním signálem pro trh.

VHM, které jsou producentem ocelí a výrobků z nich, patřily do dřívější strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group podnikatele Jana Světlíka. Zhruba 80 procent své výroby vyvážejí hlavně do zemí Evropské unie, zejména do Německa, ale také do USA, Ruska, Kanady, Brazílie, Indie i na další trhy. Firma má zhruba 900 zaměstnanců.