Trendem v nákupech toaletních papírů je hebkost a měkkost. Roste zájem o čtyřvrstvý papír. "Přestože čtyřvrstvý toaletní papír je v celkovém srovnání spíše na okraji zájmu českých zákazníků, řadí se k nejrychleji rostoucím zbožím v tomto segmentu," uvedla manažerka oddělení nepotravinového sortimentu obchodů Albert Aneta Jiroutová.

Poptávka po levnějších jedno či dvouvrstvých papírech klesá. "Trend v této oblasti je postupný přesun z dvojvrstvého na třívrstvý. Už nyní je vidět prudký růst v desítkách procent vlhčeného toaletního papíru," potvrdil manažer drogerie a kosmetiky e-shopu Rohlik.cz Jiří Franz.

Co se týká vůně, preferují Češi podle údajů Alberta klasiku, 85 procent prodaných toaletních papírů je bez parfemace a v bílé barvě. "O parfémované papíry je zájem minimální. Lidi se toho z dermatologických důvodů bojí," dodal Franz.

Z parfemovaných toaletních papírů je jednoznačně nejoblíbenější heřmánkový. Neparfemuje se papír samotný, ale pouze rulička. Limitované edice s obrázky pak hrají prim u zákazníků hlavně na jaře a v zimě.

Spotřebitelé upřednostňují nákup větších balení po osmi, 16 nebo 24 rolích. Jejich nákupy mají rostoucí tendenci. Opačný trend je u balení, kde jsou jedna až čtyři role. "Celková poptávka po toaletních papírech je stabilní, s dlouhodobým růstem v jednotkách procent," dodala Jiroutová.

Problémy vodohospodářským společnostem působí v posledních letech vlhčené ubrousky, které lidé splachují do toalet. Testem rozložitelnosti, jehož výsledky minulý týden zveřejnila britská BBC, neprošel žádný typ vlhčených ubrousků, které se v Británii prodávají jako "splachovatelné". Podle dodavatelů vody ubrousky po spláchnutí zůstávají v celku a ucpávají kanalizaci. Například v Praze takových případů ale nepřibývá. "Za Pražské vodovody a kanalizace to problém je, ale nějak výrazně se nezhoršuje," uvedl mluvčí PVK Tomáš Mrázek.

Vynález toaletního papíru se datuje do 14. století. První toaletní papír byl vyroben pro čínského císaře. Na počátku 17. století se staly běžným toaletním papírem noviny. První toaletní papír podobný tomu dnešnímu, byl vyroben v roce 1778. V průběhu 19. a 20. století vznikl perforovaný toaletní papír, papír vícevrstvý, recyklovatelný a vlhčený.

mdk mal