Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) označila rozhodnutí horní komory za obtížně pochopitelné. Podle ní má novela "posílit roli Parlamentu při nakládání s veřejnými prostředky v řádu miliard korun ročně". "My chceme, aby ta kompetence k nakládání s penězi po FNM přešla na Sněmovnu v rámci procesu schvalování rozpočtu," řekla ministryně ČTK. O rozpočtu ale rozhoduje jen Sněmovna. Senátoři se obávali toho, že vláda použije peníze pro navyšování důchodů.

"Ambicí novely v žádném případě není rozpouštění prostředků nebo snaha získat pro vládu či ministerstvo financí nový zdroj příjmů," namítala ministryně. "Hlavním cílem navrhované novely je, aby prostředky, které nebudou využité na krytí privatizačních výdajů, nezůstaly na účtu nečinně ležet, ale aby mohly být smysluplně využity na investiční či sociální potřeby," prohlásila Schillerová.

K obavě senátora KDU-ČSL Petra Šilara, že ve fondu budou chybět peníze na likvidaci ekologických škod, ministryně uvedla, že na základě usnesení vlády zajistit na ekologii nejméně 4, 5 miliardy korun ročně.

Fond privatizace fakticky tvoří zvláštní účty, na kterých jsou peníze převedené v roce 2006 ze zrušeného Fondu národního majetku na ministerstvo financí. Zároveň na účty plynou peníze z privatizace a dividendy hlavně od společností ČEZ nebo Český aeroholding. Ve fondu bylo do začátku roku 21,96 miliardy korun.

Peníze podle dřívějšího vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) měly sloužit k plánovanému zvýšení důchodů od příštího roku. Příslušnou důchodovou novelu už Parlament schválil a podepsal ji prezident. V prvním čtení novely ve Sněmovně ale Babiš řekl, že peníze z fondu na důchody přidělené nejsou.