Akcie Applu se propadly o zhruba pět procent v reakci na zhoršení prognóz dvou dodavatelů. "Apple ukazuje směr," uvedl analytik Randy Frederick ze společnosti Schwab. "Vždy, když se zdá, že má Apple z jakéhokoli důvodu potíže, panuje pocit, že to bude mít dopad také na další technologické podniky," dodal.

Akcie Applu zamířily dolů poté, co firmy Lumentum Holdings a Japan Display zhoršily své výhledy. Oba podniky dodávají firmě Apple součástky pro její telefony iPhone. Společnost Lumentum uvedla, že ji jeden z hlavních zákazníků požádal o snížení dodávek. Neupřesnila nicméně, zda je tímto zákazníkem právě Apple.

Výrazný pokles dnes zaznamenaly rovněž akcie banky Goldman Sachs. Zasáhla je zpráva agentury Bloomberg, podle níž hodlá malajsijská vláda požadovat zpět veškeré poplatky, které firmě zaplatila za zajištění transakcí souvisejících s problémovým státním fondem 1MDB.

Prudce dolů zamířily také akcie průmyslového konglomerátu General Electric (GE). Generální ředitel podniku Larry Culp dnes uvedl, že GE se potýká s nadměrným zadlužením a že kvůli jeho snížení musí urychleně prodat některá aktiva.

Na devizovém trhu se dolar vyšplhal až na 16měsíční maximum vůči koši předních měn. Těžil z vyhlídek na zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech i z politických rizik v Evropě.

Euro vůči dolaru vykazovalo kolem 22:00 SEČ pokles o procento na 1,1220 USD, britská libra ztrácela zhruba 0,9 procenta na 1,2850 USD. Investoři mají obavy z rozpočtového sporu mezi italskou vládou a Evropskou komisí i z možnosti odchodu Británie z Evropské unie bez dosažení vzájemné dohody.