Projekt, kdy vznikne jedna licencovaná distribuční společnost, spustil E.ON ČR loni. Reaguje tak na vývoj energetického trhu v Česku. "Naším cílem je co nejvíce zefektivnit výkon distribučních aktivit ve prospěch zákazníků na našem distribučním území elektřiny a plynu. Proto jsme začali s konsolidací distribučních aktivit i technických a provozních činností do jedné společnosti," řekla Slavíková.

Společnost E.ON Servisní přešla od letošního léta do vlastnictví firmy E.ON Distribuce jako její dceřiná společnost a konsolidace skončí přechodem distribučních útvarů z E.ON Česká republika. Od 1. ledna 2019 budou všechny aktivity sloučeny pod E.ON Distribuce.

Konsolidace by měla zlepšit služby pro klienty. Hlavně jde o vyšší kvalitu dodávek energie. Cílem jsou hustší kabelová síť, dispečerské řízení nižších napěťových úrovní, vyšší podíl automatizace a přenosových technologií i na úrovni nízkého napětí nebo prvky, které umožní budoucí připojení elektromobilů či baterií.

Počet zaměstnanců se nezmění, od 1. ledna 2019 bude mít E.ON Distribuce asi 1750 pracovníků. Vzniknou i nová oddělení, která dosud ve struktuře chyběla, zaměřená na fyzickou a kybernetickou bezpečnost. Samostatnou oblastí bude obsluha zákazníků a účastníků trhu s elektřinou a plynem.

Společnost E.ON Distribuce z české energetické skupiny E.ON zvýšila loni meziročně zisk po zdanění o 31,5 procenta na 3,45 miliardy korun. Tržby této firmy meziročně stouply o necelých pět procent na 19,2 miliardy Kč.

Česká energetická skupina E.ON zásobuje elektřinou prostřednictvím své distribuční sítě, která je delší než 65.000 kilometrů, 1,35 milionu zákazníků především z jižních Čech a jižní Moravy. Její tržní podíl v tomto sektoru činí asi 21 procent. V distribuci plynu disponuje více než 4000 kilometrů dlouhou sítí a její podíl na trhu s plynem v České republice dosahuje přibližně 10,5 procenta.

Energetická skupina E.ON ČR měla loni obrat 1,99 miliardy eur (asi 51,4 miliardy korun), meziročně vyšší o 1,18 miliardy Kč, což jsou necelá tři procenta. Zisk EBITDA loni vzrostl o 53,9 milionu eur (asi o 1,39 miliardy Kč) na 358,6 milionu eur (asi 9,25 miliardy Kč).