"Expobank CZ svým účtem míří k rozsáhlejší digitalizaci a zároveň nově poskytuje služby, které byly dosud dostupné samostatně a prostřednictvím různých FinTech nástrojů. Kombinaci klasického bankovnictví a FinTech produktů našich partnerů poskytujeme jako první tradiční banka v Evropě," uvedl předseda představenstva Expobank CZ Ilja Mitelman.

Klienti tak budou moci obchodovat s nejznámější kryptoměnou na světě. "Uživatelé mohou kryptoměnu bezpečně ukládat bez nutnosti založení vlastní bitcoinové peněženky a uchování privátního klíče. Ověřený uživatel může obchodovat v nadstandardních transakčních limitech, také vždy uvidí aktuální vývoj ceny bitcoinu," uvedl Martin Stránský, zakladatel a ředitel společnosti WBTCB, která se obchodováním s virtuálními měnami zabývá a s Expobankou spolupracuje.

Podle Radima Dohnala z portálu Capitallinked.com nový krok Expobank a dalších spolupracujících subjektů představuje zajímavou iniciativu. "Mám ovšem obavy, jaký má obchodní potenciál. Expobank má asi 20.000 klientů, kteří tudíž nepřinesou zásadní výnosy pro operace s bitcoiny nebo startupy," řekl ČTK. Nejde podle něj ani čekat, že by ti, co již s bitcoinem obchodují, se přesunuli právě sem. Akcionářům Expobank to přinese mírně pozitivní benefity, odhadl.

"Inovace, se kterou přichází Expobank, posouvá svět bankovnictví dále od konzervativního k mnohem dynamičtějšímu a otevřenějšímu přístupu ke klientům," míní analytik Partners Martin Mašát. Umožnit klientům další služby je podle cesta správným směrem. Na druhou stranu je otázkou, jestli nově nabízené služby najdou tolik aktivních a informovaných klientů, kteří novým službám a jejich rizikům budou rozumět, upozornil.

Expobank CZ se zaměřuje především na korporátní, privátní a personální bankovnictví. Uvedením nového účtu banka završuje první fázi své digitální transformace, která je součástí její strategie. Majoritním vlastníkem Expobank je Igor Kim, investor aktivní v ruském a evropském bankovním sektoru. Předchozím majitelem Expobank byla německá LBBW.

Kryptoměny začátkem září výrazně oslabily a dostaly se až k nejnižší úrovni za devět měsíců. Největší kybernetická měna bitcoin ztratila 9,8 procenta a na burze v Hongkongu se 6. září prodávala za 6422 USD (142.812 Kč). Oslabily i další měny jako ripple, ethereum a litecoin. Podle portálu CoinMarketCap.com hodnota trhu virtuálních měn z lednového vrcholu 204 miliard dolarů klesla zhruba o 75 procent. Na vysokou volatilitu virtuálních měn odborníci často upozorňují.