K faktickému převodu akcií na MF došlo již v červnu. "Za účelem efektivnějšího spravování obou institucí byla tato nová akcionářská struktura reflektována přijetím nových stanov obou institucí a zároveň v orgánech obou společností," uvedl dnes Filip Běhal z tiskového oddělení ministerstva. Za stát tak MF nyní vystupuje jako jediný akcionář.

"Což na straně státu znamená zjednodušení a zefektivnění řízení obou společností. Na systém podpory exportu převod akcií nemá vliv," dodal.

Přímé náklady státního rozpočtu na obě instituce od roku 2006 činí více než 32 miliard Kč. ČEB i EGAP se potýkají se ztrátovými obchodními případy z let 2007 až 2011, některé vyšetřovala policie. Trestní stíhání pěti bývalých vrcholných manažerů České exportní banky kvůli úvěru na zakoupení podílů v čínských společnostech China East Investment Limited a Metropolis Holding China Limited ale letos na jaře po čtyřech letech skončilo. Objem špatných úvěrů ČEB, tzv. úvěrů v selhání, klesl loni na 20,6 miliardy korun, v roce 2015 činil více než 42 miliard Kč.

Do června stát vlastnil prostřednictvím ministerstev 84 procent exportní banky, EGAP měl zbylých 16 procent akcií. Z vládního podílu ovládalo ministerstvo financí 52 procent, ministerstvo průmyslu 30 procent, resort zahraničních věcí 12 procent a ministerstvo zemědělství šest procent. Také v EGAP stát vykonává vlastnická práva prostřednictvím ministerstva financí, průmyslu, zemědělství a zahraničí.

ČEB poskytuje českým vývozcům finanční produkty a poradenství pro export do rizikovějších teritorií a na nové perspektivní trhy. EGAP zajišťuje podporu exportu pojišťováním vývozních úvěrů především do zemí mimo EU. Za 25 let existence společnost pojistila vývoz za více než 800 miliard korun do stovky zemí světa.