Vážná nehoda se stala 19. března vinou počasí, silnice byla v úseku okolo 30 kilometrů zledovatělá. Podle ředitele moravskoslezské policie Tomáše Tuhého to byl pravděpodobně nejhorší den minulé zimy. Na dálnici nedaleko Nového Jičína se nejprve srazily dva kamiony, následně havarovaly další čtyři vozy, jejichž řidiči nestihli dobrzdit. Jeden z kamionů začal hořet a požár se přenesl na další auta.

V jednom z havarovaných vozů cestoval i Josef Knebl a ačkoli utrpěl lehčí zranění, okamžitě začal pomáhat. Nejprve vyprostil z auta, které později kompletně shořelo, řidičku. Když ji dostal do bezpečí, všiml si dalšího auta, které skončilo mimo silnici. V něm byl zaklíněný těžce zraněný muž. Chtěl vyprostit i jeho, což se mu nakonec s pomocí Davida Černáka podařilo. "Zastavil jsem těsně u nehody. Viděl jsem, jak se jeden pán snaží někoho vytáhnout z auta, tak jsem mu šel pomoc," uvedl dnes Černák a dodal, že adrenalin mu v tu chvíli nedovolil přemýšlet nad případným rizikem.

Osobní zkušenost se zmíněnou nehodou měl i moravskoslezský policejní ředitel Tomáš Kužel. Mířil ve služebním voze do Olomouce, místo toho ale zasahoval u nehody. Spokojený však nebyl. "Čtyřicet minut jsem byl na místě jediný policista," řekl Kužel. Dlouho čekal na policejní hlídky, které v té chvíli zasahovaly u jiných nehod. Na pomoc mu proto musel z Ostravy přijet ředitel dopravní policie Jiří Zlý. Jejich zkušenost pak vedla k zásadním změnám v organizaci práce policie.

"Nebyla správně nastavena komunikace mezi okresními ředitelstvími a odděleními dálniční policie," řekl. Podle něj policisté na úrovni okresu neslyšeli ve vysílačkách, co se na dálnici děje, a tak nemohli v případě potřeby vyjet na pomoc. To se po březnové nehodě změnilo a dnes jsou policejní složky podle ředitele propojené.

Ocenění Džentlmen silnic uděluje policie spolu s Českou pojišťovnou patnáctým rokem a určeno je pro lidi, kteří dokážou pomoci obětem dopravních nehod. Knebl a Černák jsou v pořadí 152. a 153. ocenění. Vedle nich titul získal například ostravský kriminalista Radim Zemlák, který pomohl dvacetiletému bruslaři sraženému autem. Řidič z místa nehody ujel. Ocenění převzal i dvanáctiletý chlapec, který pomohl svému otci, na kterého se převrátil traktor.

dvc ktp