Celkem 76 procent českých exportérů vnímá současný nedostatek zaměstnanců jako bariéru v rozvoji podnikání. Na situaci na trhu práce zareagovalo 63 procent firem cíleným zaměstnáváním cizinců. Výrobu omezilo 19 procent exportérů a přibližně stejné procento tento krok zvažuje.

Pracovníci personálních oddělení se v době nadbytku pracovních pozic a nedostatku pracovní síly snaží hledat jiné možnosti k oslovení nových uchazečů. "Firmy se předhánějí v nabízených benefitech a nabízejí vyšší platy než konkurence, aby přesvědčili nového uchazeče k přechodu do nového zaměstnání," uvedla Kristina Hanušová z GfK.

Nezaměstnanost v Česku v září klesla na tři procenta. Bez práce bylo 224.331 lidí, což je nejnižší zářijová hodnota od roku 1996. Počet volných pracovních míst vzrostl na více než 316.000, vyplývá z údajů Úřadu práce.

Český export čeká podle vývozců v závěru roku oživení. Mírný optimismus vyplývá z opětovného růstu zakázek firem a příznivého vývoje kurzu koruny. Vývoz za celý rok by tak mohl překonat loňský rekord 4,2 bilionu korun.

Export ale nenaráží jen na nedostatek pracovní síly v Česku, ale už i na další limity české ekonomiky včetně nedostatečné kapacity dopravních a logistických služeb. Na začátku příštího roku čeká exportní průmysl zpomalení, uvedla nedávno Asociace exportérů.