Vítězná firma Workswell vyrábí systémy bezdotykového měření teploty třeba pro průmyslové využití, bezpečnostní kamery, které odhalí vznikající požár, nebo i termovize pro použití v bezpilotních letounech. "Je neuvěřitelné, že za tak krátkou dobu osmi let prorazili do světa a dovedou konkurovat i tam, kde jiní v jejich oboru pracují i více než 50 let. Jejich záběr je světový, dodávají do 14 zemí, a například i do NASA," uvedl člen poroty Lukáš Krupička z Vodafone Czech Republic.

"Za největší úspěch považujeme to, že jsme na světových trzích úspěšní s výrobky, které lze zařadit do high-tech a které se v České republice nikdy předtím nevyráběly," sdělil spoluzakladatel firmy Workswell Jan Sova. Společnost Vodafone a její nadace udělily Workswellu také cenu Odpovědná firma roku. Ocenily možnosti osobního rozvoje a vzdělávání zaměstnanců podniku i to, že firma spolupracuje s vysokými školami a podporuje studenty nebo že používá materiály šetrné k životnímu prostředí.

Živnostník roku Jan Král začínal s výrobou pečeného müsli v pokoji doma u svých rodičů a prvními zákazníky byli jeho známí. Později spustil e-shop a začal dodávat i do obchodů. Dnes už má samostatnou provozovnu, kde vyrábí 18 druhů produktů - kromě müsli například pečené ořechy v medu, pečenou kaši a sušenky. Ty pak dodává do stovky obchodů. "Porotu zaujal osobitý přístup pana Krále, jeho inovace a v neposlední řadě samotná láska k müsli," uvedl porotce Václav Petrovič z České spořitelny.

"Chci udržet trend pozvolného růstu rozšiřováním věrné zákaznické základny. To, co dělám, nevede k rychlému zbohatnutí, beru to jako způsob celoživotní obživy," doplnil Jan Král.

Druhé místo v kategorii firem získala společnost TwinArts, věnující se nástěnným malbám, dekoračním stěrkám a 3D malbám, a třetí místo výrobce funkčního prádla Moira. Stříbro mezi živnostníky získal umělecký kovář a zámečník Jan Beran a bronz Petr Nosek, který rekonstruuje byty.

Vítězové ze všech krajů a Prahy se dostávají do celorepublikového finále. Vyhlášení celostátních výsledků soutěže se koná 2. prosince na pražském Žofíně. V celé zemi se do soutěže přihlásilo přes 5700 firem a živnostníků.

Loni se za Prahu stala firmou roku společnost FYZIOklinika fyzioterapie, která poskytuje léčbu pohybového aparátu terapeutickými technikami. Živnostníkem roku 2017 byl výrobce dřevených hraček Viktor Hrdina.