Vývoz se v září snížil o 1,2 procenta. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali naopak růst o 1,9 procenta. Naposledy se vývoz z Japonska snížil v listopadu 2016. Hodnota zboží a služeb dovezených do země naopak stoupla o sedm procent.

Nedávná anketa agentury Reuters ukázala, že třetina japonských společností, nejen vývozců, je ovlivněna obchodním konfliktem mezi dvěma největšími ekonomikami světa. A více než polovina se obává dopadů na jejich podnikání.

Také japonští politici se obávají celkového dopadu obchodního napětí na ekonomiku. Tyto obavy pak posiluje i řada přírodních neštěstí, která narušují výrobu a distribuci. V září postihlo ostrov Hokkaidó silné zemětřesení, které způsobilo sesuvy půdy a rozsáhlé výpadky elektřiny. Západní oblast Kansai pak minulý měsíc zasáhl tajfun, který dočasně uzavřel velké letiště.

Hlavní ekonom Norinchukin Research Institute Takeši Minami upozornil, že znepokojující je hlavně pokles dodávek do USA a Číny, které jsou dvěma důležitými destinacemi pro japonské zboží a každá z nich se na japonském vývozu podílí zhruba pětinou. Vývoz do USA se v září snížil o 0,2 procenta a do Číny o 1,7 procenta.

USA a Japonsko se minulý měsíc dohodly, že zahájí jednání o dvoustranné dohodě o volném obchodu. Japonsko tak chce odvrátit hrozbu zavedení cel na dovoz aut do USA. Americký prezident Donald Trump dal již několikrát najevo, že se mu nelíbí přebytek obchodní bilance Japonska s USA, který činí 69 miliard USD (1,6 bilionu Kč), a téměř ze dvou třetin se na něm podílí dovoz aut do USA.