Nynější výluka předchází opravám trati ve směru ke Karlovu náměstí a také k Národnímu divadlu a Újezdu. Právě úsek od Lazarské k Újezdu musel být v polovině září na několik dní uzavřen kvůli poškození kolejnic.

Odkloněny budou tramvajové linky 3, 5, 6, 9, 14 a 24, změna postihne také trasy historické linky číslo 41 a nočních linek. Ze Žižkova přes Masarykovo nádraží do Kobylis bude jezdit náhradní linka 39. Dočasná noční tramvaj 65 propojí přes Hlavní nádraží a Strossmayerovo náměstí Kobylisy se Špejcharem, další noční linka 68 pojede v trase Spojovací, Náměstí republiky a Strossmayerovo náměstí k Výstavišti.

Na trase Florenc - Masarykovo nádraží - Jindřišská - Václavské náměstí - Karlovo náměstí bude v denním provozu zavedena náhradní autobusová linka X3 a v nočním X92. Centrální přestupní bod pro noční tramvaje v Lazarské se po dobu výluky přesune na zastávek Karlovo náměstí a Novoměstská radnice. Přehled změn v provozu je na webu pražského dopravního podniku.

V prvních dvou dnech výluky budou cestující o změnách informovat pracovníci dopravního podniku v reflexních vestách. Podnik také v oblasti rozmístí informační tabule. Do normálního provozu se tramvaje mezi Lazarskou a Jindřišskou vrátí v pondělí 29. října.

Trať mezi Jidřišskou a Lazarskou je zásadním pražským tramvajovým koridorem, pro který neexistuje alternativa. Objízdnou trasu by v budoucnu měla nabídnout plánovaná nová tramvajová trať od Vinohradské k budově hlavního nádraží a dále do Bolzanovy ulice.