Firma podle Hubatky dosáhla vysokého zisku i přes významné investice, inovace a zvyšování mezd. Plzeňský závod, který funguje od roku 2004, zaznamenal rekordní prodej v Evropě. Jeho výrobky se prodávají například i v Japonsku, USA, Thajsku, Číně nebo Austrálii.

"K 31. březnu měl 1130 pracovníků, včetně vývojového oddělení. Nejvíce jich bylo ve věkové skupině 31 až 40 let. Průměrné navýšení mezd v uplynulém účetním roce činilo čtyři procenta," řekl Yasuto Hiraoka, který je od května novým výkonným ředitelem.

Daikin podle dnešní tiskové zprávy dlouhodobě usiluje o to, aby výroba i výsledné produkty splňovaly nejpřísnější možné ekologické normy. Kvůli tomu plní nové klimatizace ekologickým chladivem R32, které vyvinul přímo v plzeňském závodě. Koncem února 2018 začal vyrábět v Plzni novou klimatizaci Stylish. Je nejmenší jednotkou ve své třídě s moderními technologiemi, které pocházejí i z plzeňského vývojového centra. K nim patří senzor s wi-fi adaptérem zabudovaným přímo v samotné jednotce. Detekuje pohyb lidí v bezprostředním okolí, a přizpůsobuje tak svoji aktivitu. Nová technologie CFF zajišťuje téměř nulovou hlučnost, dodal Hiraoka.

Koncem loňského roku plánovala firma za minulý účetní rok obrat kolem 14 miliard korun, meziročně stejný, a výrobu dvou milionů klimatizačních jednotek, meziročně o 100.000 méně. Firma totiž změnila portfolio jednotek, a vyrábí nové modely, které jsou kvalitnější a uživatelsky přívětivější, řekl ČTK loni 30. listopadu personální ředitel Jan Voch. Japonský Daikin je vedoucí výrobce vytápěcích a klimatizačních systémů na světě. V Evropě, kde nikdo nemá tak velkou výrobní kapacitu, je jeho tržní podíl kolem 20 procent. V Plzni začínal s jednou linkou, dnes jich má devět. Z 12 hektarů pozemků má třetinu volnou. "Zatím rozšíření neplánujeme. Ale poptávka po klimatizacích v Evropě roste. Jsme připraveni a uvidíme," uvedl Voch.