V posledních týdnech se zdálo, že Siemens je těsně před uzavřením kontraktu za 15 miliard dolarů (335 miliard Kč) na dodávku zařízení pro elektrárnu o kapacitě 11 gigawattů.

Trumpova administrativa však podle zdrojů FT vyvinula tlak na iráckou vládu a Bagdádu připomněla, že od invaze, která v roce 2003 přinesla pád Saddáma Husajna, v zemi zemřelo na 7000 Američanů. Nyní se čeká, že GE bude mít na kontraktu podstatný podíl.

Americká a irácká vláda již podepsaly nezávazné memorandum o porozumění, které definuje, jak budou spolupracovat na produkci ropy a zemního plynu a také při výrobě elektrické energie.

Podle zdroje FT, který memorandum viděl, Spojené státy plánují nabídnout finance a pojištění americkým firmám, které budou podnikat v iráckém energetickém sektoru. To GE pomůže získat kontrakt, z něhož by ale mohl těžit i Siemens, protože má zastoupení energetické divize v texaském Houstonu.

Irácká vláda usiluje o podporu Trumpovy administrativy ohledně dovozu plynu z Íránu. Podle Michaela Rubina z organizace American Enterprise Institute Irák vyrábí 35 až 40 procent elektřiny spalováním íránského plynu a vláda se obává, že až začátkem listopadu vstoupí v platnost americké sankce vůči Íránu, by tento dovoz mohl být pokutován. Rubin však očekává, že USA přijmou pragmatický přístup, který irácké vládě umožní dodávky udržet a vyhnout se prudkému nárůstu výpadků v dodávkách elektřiny.

Pokud GE nad Siemensem zvítězí a získá kontrakt na dodávku zařízení pro elektrárny, které mají spalovat íránský plyn, v Německu to může vyvolat značnou nevoli. Americký velvyslanec v Německu Richard Grenell už německé podniky otevřeně varoval, aby přestaly obchodovat s Íránem hned, jakmile Trumpova administrativa opustí mezinárodní dohodu o jaderném programu této země.