"Klíčový provoz naší firmy má renovovanou a kompletně přezděnou pec doplněnou jeřábovou techniku i nový systém potrubí, na kterém je závislé chlazení sekundární metalurgie," uvedl generální ředitel VHM Daniel Kurucz. Firma také udělala údržbu a opravy hydraulických bagrů pro manipulaci se šrotem a dalšími materiály.

Všechny úpravy se dělaly při pravidelné sezonní servisní odstávce a mezi výrobami. "Kvůli velké výměně potrubí jsme stáli jen dvakrát, a to na čtyři až pět dní. Pokračujeme drobnostmi, které by nás ale neměly nijak zásadně zdržovat," uvedl technický ředitel Pavel Machovčák.

Kijonková uvedla, že VHM mají k dispozici 1,3 miliardy korun. Peníze dostávají formou tollingu prostřednictvím společnosti Vítkovice Machinery Trade, jejímž vlastníkem je rovněž firma SPV VTK. Při tomto způsobu nebankovního financování firma dostává od tollingové společnosti peníze na výrobu a za ně jí dodává výrobky.

VHM, které jsou producentem ocelí a výrobků z nich, patřily do dřívější strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group podnikatele Jana Světlíka. Zhruba 80 procent své výroby vyvážejí hlavně do zemí Evropské unie, zejména do Německa, ale také do USA, Ruska, Kanady, Brazílie, Indie i na další trhy. Firma má zhruba 900 zaměstnanců.