"Nejistota jistě hraje svou roli, fakt, že pouhých šest měsíců před výstupem Velké Británie z EU podnikatelé netuší, jaké podmínky je po 29. březnu 2019 čekají, je samozřejmě nutí k opatrnosti a přehodnocování svých kontraktů," uvedl Miroslav Diro z Hospodářské komory.

Největší hrozbu vidí Svaz průmyslu v oblasti netarifních bariér, což mohou být různé intervence státu, poplatky z dovozu či jiné obchodní překážky. Např. firmy s vysokým podílem přidané hodnoty a většími nároky na certifikace se brexitu obávají více.

"Pokud by došlo k tvrdému brexitu, bude mít určitě negativní dopad na české firmy a jejich obchod z VB. Pokud se např. po brexitu obnoví hraniční kontroly, lze očekávat, že bude docházet k velkým prodlevám na hranicích, což povede ke zvýšeným nákladům," uvedla mluvčí Svazu průmyslu Eva Veličková.

Výsledky Exportního výzkumu DHL mezi 300 vývozci ukázaly, že v souvislosti s pokračujícími jednáními ohledně odchodu Británie z EU narostl meziročně podíl exportérů očekávajících negativní dopad brexitu na český export. Více než polovina (58 opct) společností očekává negativní dopad Brexitu na český export. Tyto obavy meziročně celkově vzrostly o čtyři procentní body. Na ostrovy vyváží 39 procent českých exportérů. U naprosté většiny z nich (91 pct) tento objem exportu nepřesahuje pětinu celkového exportního objemu. Největší obavy mají firmy z možných nových pravidel při obchodování s VB a clení zásilek.

Hospodářská komora zatím není schopna vyčíslit jaký by případný tvrdý brexit měl dopad na český vývoz. Velká Británie je pro ČR důležitým exportním partnerem. Nejde jen o přímý export. "Mnohé firmy dodávají komponenty například do Německa, kde se dále zpracovávají a Německo následně exportuje své zboží do VB. Brexit může mít zásadní vliv na tento reexport a zasáhnout tak firmy, které se na něj vůbec nepřipravují," dodal Diro.

Odchod Velké Británie z EU se podle Hospodářské komory dotkne především konkrétních exportérů. Brexit krátkodobě zřejmě nebude mít dopad na zaměstnanost, růst HDP či inflaci v ČR.

Podle průzkumů Britské obchodní komory BCC a společnosti Deloitte začíná mít nejistota spojená s odchodem Británie z Evropské unie na britské podniky výrazný dopad, jejich vývoz zpomaluje, náborové potíže se hromadí a investiční plány musí omezovat. Z šetření BCC mezi 5600 společnostmi, které bylo v Británii největší svého druhu, vyplynulo, že podniky ve službách mají největší problémy sehnat personál od zahájení průzkumů v roce 1989 a že růst průmyslového vývozu je nejpomalejší od konce roku 2016.

Tomáš Medek mal