Zatím není jasné, o které prostory s výjimkou jednoho stanoviště na Aljašce by mělo jít. Podle odborníků jsou možnosti omezené, protože přístav bude muset být hlubokovodní, aby v něm mohly kotvit velké lodě. Zároveň bude zapotřebí dostatek volného prostoru v okolí na skladování paliva, které čeká na přepravu. Ryan Zinke z ministerstva vnitra řekl v rozhovoru s agenturou AP, že vláda má zájem o spolupráci se soukromými subjekty.

Podle Zinkeho je záměrem návrhu v duchu zajištění americké národní bezpečnosti umožnit spojencům USA přístup k cenově dostupným palivům. Americkou národní bezpečností argumentoval Trump také, když bránil udržování chodu domácích tepelných elektráren.

Vývoz amerického uhlí do Asie se podle amerického vládního Úřadu pro energetické informace (EIA) v roce 2017 více než zdvojnásobil. V první polovině letošního roku růst pokračoval, do konce června se do Asie vyvezlo téměř 23 milionů tun uhlí z USA. Mezi největší příjemce patřily Jižní Korea, Japonsko a Čína. Podíl Spojených států na více než miliardě tun uhlí přepravované každoročně po moři zůstává přesto velmi malý, napsala agentura AP.