Nejprve bylo potřeba do pavilonu umístit letadlo L-13 Blaník, které již v roce 1959 zdobilo pavilon Z při prvním strojírenském veletrhu. "Nejde o žádný exponát z muzea, ale o autentické letadlo zapůjčené z medláneckého aeroklubu, kde se dodnes používá. Pro jeho zavěšení byl potřeba statický posudek a museli jsme vymyslet systém zavěšení," uvedl ředitel marketingu a komunikace Veletrhů Brno Jiří Smetana.

Komplikovaný byl i transport desetitunových tvářecích a obráběcích strojů. Stěhoval je vysokotonážní jeřáb, který najel dovnitř do pavilonu a v úzkém prostoru pavilonu s prosklenými stěnami a stropem pak s těžkými exponáty manipuloval.

Výstava 100ries připomene 100 příběhů či legendárních značek československého průmyslu. Na 4000 čtverečních metrů výstavní plochy se vejde přes 45 reálných exponátů, další představí výstava rozšířené reality Czech Innovation Expo. Mezi exponáty bude 11 světových unikátů.

Hlavní atrakcí bude průmyslový robot Kuka, který přímo v expozici vyfrézuje repliku sochy Tomáše Garrigua Masaryka od sochaře Otakara Španiela, která byla v Brně vystavena v roce 1928.

"Mezi exponáty bude i originální Tatra T87 cestovatelské dvojice Hanzelka & Zikmund, kterou zapůjčilo Národní technické muzeum," uvedl Smetana. Slovenská strana například přiveze první sériově vyráběný osobní vůz na Slovensku Škoda 743 Garde se sériovým číslem 00001, návštěvníci uvidí také unikátní meziválečné vozy s aerodynamickými karoseriemi - Aero 50 Dynamik a Aero 750 Sport Coupé karosářů Josefa Sodomky a Oldřicha Uhlíka.

Nejmodernější produkci zastoupí vůz HN R220 "eRko", který na platformě supersportu Audi R8 postavili český designér Petr Novague a karosář Marek Hoffman. Nejmodernější koncept představí i Škoda Auto. V české veletržní premiéře se v Brně ukáže koncept městského crossoveru Vision X.

Kromě dopravních prostředků počítají pořadatelé s vystavením zajímavých obráběcích a tvářecích strojů značek Šmeral Brno, Žďas, Kovosvit nebo Tajmac-ZPS.

Jubilejní 60. ročník mezinárodního strojírenského veletrhu bude na brněnském výstavišti od 1. do 5. října a 1600 vystavovatelů obsadí všechny pavilony.