Ve fázi výstavby má Rosatom v současnosti šest bloků v Rusku a osm bloků v zahraničí. Za oficiální zahájení výstavby je považován začátek odlévání betonu do základů reaktorové budovy. Jedním z českých dodavatelů pro projekty ruské firmy je například strojírenský podnik MSA se sídlem v Dolním Benešově na Opavsku. "V prvním pololetí letošního roku jsme na projekty v oblasti jaderné energetiky dodali naše produkty v částce 22 milionů Kč," uvedla firma. Dodávky pro Rosatom za více než deset milionů korun očekává letos i společnost Kabelovna Kabex z Holýšova na Domažlicku.

Dodávky zboží do Ruska pro Rosatom za zhruba 38 až 50 milionů korun očekává letos také firma ZPA Pečky, která sídlí nedaleko Prahy. "Jde o elektrárny Kurská II, Novovoroněžská II, Smolenská, Leningradská a Rostovská," sdělil výkonný ředitel firmy Jan Bulíček.

Do elektráren Novovoronežská II a Běloruská pak zase plánuje dodat armatury pražská společnost MPower Engineering. "Podávali jsme další nabídky i na dodávku armatur pro elektrárny Kudankulam v Indii, Smolenská a Leningradská II v Rusku a Rooppur v Bangladéši," dodal obchodní manažer firmy Miloslav Franěk.

České firmy se podle Sommerové z PR firmy zastupující Rosatom zajímají rovněž o výstavbu reaktorů ve Finsku a Maďarsku. "Jednání jsou zatím v počátečních fázích. Pro jaderné elektrárny typu VVER na Slovensku, v Bulharsku a na Ukrajině dodáváme dmychadla, rozvaděče, impulsní potrubí, speciální inženýrské činnosti a další produkty a služby," uvedl obchodní ředitel společnosti I&C Energo Jan Krška. Letos v červnu oznámila koupi firmy skupina EP Industries, ve které je předsedou představenstva podnikatel Daniel Křetínský.

Rozhodnutí o stavbě nového jaderného zdroje v Česku dlouhodobě brzdí nejasnosti o způsobu financování. Premiér Andrej Babiš (ANO) již dříve uvedl, že chce, aby rozhodnutí o financování nového jaderného bloku v elektrárně Dukovany, která patří firmě ČEZ, padlo do konce letošního roku.

Právě v okolí Dukovan je v poslední době aktivní další ze zájemců, jihokorejská KHNP. Například v rámci srpnového dobrovolnického programu 24 korejských studentů a deset zaměstnanců KHNP působilo v neziskových organizacích v Třebíči, podílelo se na kulturním programu pro seniory či děti a pomáhalo s údržbou hokejového a fotbalového stadionu.

Tento týden pak KHNP podepsala smlouvu o partnerství s hokejovou Horáckou Slavií Třebíč, která hraje druhou nejvyšší tuzemskou soutěž. Firma se stala generálním partnerem klubu, třebíčský zimní stadion nově nese označení KHNP Arena. Výše kontraktu, který byl zatím podepsán na jeden rok s opcí, nebyla zveřejněna.

Celkem se o stavbu jaderného bloku v Česku podle dřívějších informací zajímá šest společností. Vedle Rosatomu a KHNP se jedná o francouzskou EDF, čínskou China General Nuclear Power, společný projekt Arevy a Mitsubishi Atmea a americký Westinghouse.