Dnešní valná hromada byla první šancí investorů, aby sdělili svůj názor na řadu stávek ve firmě a špatných kroků vedení za poslední rok, které snížily cenu akcií firmy o 17 procent.

Akcionáři znovu volili Bondermana a O'Learyho do správní rady. Pětasedmdesátiletého Bondermana, který je předsedou od roku 1996, podpořilo 70,5 procenta hlasujících, loni mu podporu vyslovilo 89 procent hlasujících. O'Leary dostal podporu od 98,5 procenta přítomných akcionářů, v předchozích dvou letech mu vyjádřilo podporu 99 procent hlasujících.

O'Leary (57) však uvedl, že až mu v příštím roce skončí současný kontrakt, nechce již ve svém věku usilovat o uzavření nového kontraktu, který by byl opět až na pět let, ale dal by přednost jen ročním dohodám. O'Leary se stal ředitelem v roce 1994 a podle údajů Thomson Reuters Eikon má nyní ve firmě podíl více než čtyři procenta.

Ryanair se v posledních měsících dostal do problémů kvůli jednání o pracovních smlouvách se zaměstnanci. Minulý měsíc se ve firmě uskutečnila nejhorší jednodenní stávka, která podle odhadů narušila cestovní plány 55.000 cestujících. Další stávka zaměstnanců palubního personálu v pěti zemích se má uskutečnit 28. září.

Před dnešním zasedáním množství odborových svazů vydalo prohlášení, ve kterém vyzvalo akcionáře, aby se postavili proti opětovnému zvolení Bondermana a O'Learyho. Také několik institucionálních investorů před zasedáním veřejně oznámilo, že jsou proti znovuzvolení Bondermana.

Bonderman v rozhovoru s novináři odmítl spekulovat o tom, kdy by mohl odejít. Dodal, že si myslí, že kritika správní rady v posledních měsících je zcela mylná. Bonderman je zakladatelem soukromého investičního fondu TPG Capital. V roce 2017 rezignoval ze správní rady Uberu po neuváženém vtipu, že více žen v radě znamená více mluvení.

Ryanair původně zakázal médiím vstup na valnou hromadu. Některá média si proto koupila akcie firmy a jiná zůstala přes noc na místě setkání. Na poslední chvíli se vedení rozhodlo, že účast novinářů umožní.