Hlavní město se spolu s Českou republikou letos poprvé připojilo k projektu Evropský den bez úmrtí na silnicích, který usiluje o trvalé snižování počtu obětí dopravních kolizí. V jeho rámci dnes na Karlově náměstí začala výstava 17 andělů, kteří symbolizují loňské oběti nehod v Praze. Jedenáct soch andělů má kolem krku zavěšené boty a reprezentují chodce. Z letošních obětí je chodců 19.

"Letošní vývoj bohužel není vůbec příznivý," komentoval číslo Lerch. Dodal, že České republice se dnes již také nepodaří splnit cíl dne bez úmrtí na silnicích. Podle jeho slov již v dopoledních hodinách zemřeli při nehodách dva lidé. Přestože počet usmrcených dlouhodobě klesá, je na tom Česko v porovnání s Evropou stále špatně.

V ČR by se podle Lercha mělo zlepšit "společenské vnímání bezpečnosti". Důležitá je rodinná a dopravní výchova. "Na tu se v posledních letech poněkud pozapomnělo," uvedl ředitel dopravní policie. Součástí výuky je prý až od roku 2013, před tím se jí od 90. let nikdo moc nezabýval.

Na celém území Česka se loni stalo 103.821 nehod, při kterých zemřelo 502 lidí. Jde o nejnižší počet usmrcených od roku 1961, kdy policie zavedla ucelené statistiky nehodovosti. V hlavním městě se stalo 23.032 nehod, nejvíce ze všech českých regionů.