"Pád Lehman Brothers byl zlomovým okamžikem ve vývoji finanční krize. Od tohoto okamžiku bylo jasné, že nejde o lokální americký problém, ale velkou globální finanční krizi, která bude mít výrazné dopady i v reálné ekonomice," řekl ČTK analytik Deloitte David Marek.

Recesi uniklo jen velmi málo zemí. Dopady se rychle a citelně projevily zejména v malých otevřených ekonomikách, tedy i v ČR. Již ve čtvrtém čtvrtletí 2008 propadl český hrubý domácí produkt mezičtvrtletně o 1,7 procenta. V roce 2009 klesla ekonomika o další 4,7 procenta. Své předkrizové výkonnosti dosáhla česká ekonomika až v roce 2014, dodal Marek.

Česko díky zdravému finančnímu sektoru neprožilo finanční krizi, která by "vznikla doma", upozornila analytička Helena Horská. Globální finanční krize ale uhodila zvenčí v podobě propadu zahraniční poptávky a ekonomické důvěry firem a domácností. Přišla táhlá recese ve tvaru písmene W a s sebou přinesla nové kompetence České národní banky v řízení finančního trhu. Současně ale přinesla i kontroverzní opatření centrální banky, tedy intervence proti vlastní měně, připomněla Horská.

Vzhledem ke konzervativnímu přístupu českých bank se v současné době může český finanční sektor pyšnit stabilitou, kterou by mu dnes záviděly nadnárodní banky Evropy, Ameriky i Asie, doplnil ředitel společnosti Starteepo František Bostl. Z pohledu struktury hospodářství to ale už podle něj tak růžové není. Česko je ekonomikou, která na jednu stranu rychle reaguje na krizi, ale zároveň má nyní všechny předpoklady se z této krize dostávat rychleji, než například ekonomiky postavení více na sektoru služeb. Z pohledu finančních krizí se ČR zdá být bezpečným evropským přístavem, dodal.

"Dnešní ČR je na tom v mnoha faktorech lépe než v roce 2007. Má vyrovnaný rozpočet, poměrně nízké zadlužení s rozumnou dobou splatnosti, nejnižší míru nezaměstnanosti v historii a největší množství volných pracovních míst. ČNB má obří devizové rezervy," shrnul portfolio manažer NN Investment Partners Michal Špaček. Finanční systém vypadá stabilní a zadluženost občanů je relativně nízká. Na druhou stranu reakcí české ekonomiky na krizi roku 2008 bylo větší propojení s ekonomikou eurozóny, poznamenal.

Analytik BH Securities Štěpán Křeček varoval před některými riziky, které se v poslední době objevily. Koncem loňského roku praskla bublina ohledně virtuálních měn, začátkem února trhy zaskočilo prudké několikadenní zvýšení rozkolísanosti, která je jedním z nepřímých ukazatelů vnímání rizika na akciových trzích. Kupříkladu kurz nejstarší a nejznámější světové kryptoměny bitcoinu klesl během jediného dne o více než 15 procent. Objevují se rovněž prudké propady a pohyby akciových titulů, jako například propad Facebooku, který ztratil za den až pětinu ceny.

"V posledních týdnech jsme zase svědky prudkých propadů některých měn rozvíjejících se trhů. Turecka lira, argentinské peso a některé další měny oslabily vůči dolaru často až o polovinu. Není však třeba malovat čerta na zeď, podle makrodat se globálnímu hospodářství daří dobře a má pozitivní výhled do budoucna," dodal Křeček.