Čína zahájila vyšetřování dovozu butylkaučuku z USA, EU a Singapuru loni v srpnu. Letos v dubnu pak zavedla dočasná cla. Firmy z těchto zemí podle ministerstva dovážejí butylkaučuk za dumpingové ceny, a způsobují tak čínskému průmyslu značné škody.

Spojené státy, EU a Singapur jsou největšími dodavateli této suroviny do Číny. V roce 2016 jejich celkový prodej do země činil 150.000 tun, což představuj více než 75 procent celkového dovozu tohoto produktu do Číny.

Ministerstvo nyní oznámilo, že nejvyšší sazbě 75,5 procenta bude podléhat produkce amerických firem, což se týká například společnosti Exxon Mobil, uvedla agentura Reuters.

Pro společnost Arlanxeo Belgium bude platit clo 27,4 procenta, zatímco pro Exxon Mobil Chemical a další firmy v Evropské unii 71,9 procenta. Na produkci firmy Arlanxeo Singapore bude uvaleno clo 23,1 procenta, na další singapurské firmy pak 45,2 procenta.

Čína a USA spolu vedou obchodní válku, která se stále zhoršuje. Obě země již oznámily vzájemné uvalení cel 25 procent na zboží, jehož roční hodnota dovozu dosahuje 50 miliard USD. Americká vláda navíc nedávno oznámila, že připravuje zavedení 25procentního cla na zboží, jehož hodnota dovozu činí 200 miliard USD, a prezident Donald Trump pohrozil cly na téměř veškerý dovoz z Číny. Hodnota dovozu čínského zboží do USA loni činila téměř 524 miliard USD.