Kvůli skandálu v Estonsku akcie banky ztratily od března už 25 procent hodnoty. Dnes se propadly až o 11 procent v reakci na slabší výsledky hospodaření za druhé čtvrtletí, než jaké očekávali analytici. Letos tak tržní hodnota dánského finančního ústavu klesla zhruba o deset miliard dolarů (téměř 223 miliard Kč).

Banka ve druhém čtvrtletí hospodařila se ziskem před zdaněním 5,49 miliardy dánských korun (DKK; 19 miliard Kč), zatímco o rok dříve to bylo 6,18 miliardy DKK. Nesplnila ani očekávání analytiků, kteří v průměru předpovídali zisk 6,02 miliardy DKK. Danske Bank ale stále předpokládá, že letošní zisk dosáhne 18 miliard až 20 miliard DKK, nejspíš ale bude na spodní hranici tohoto rozpětí. Management banky uvedl, že bude mít problém celoroční plán splnit.

Podle analytiků je ale otázkou, kolik škod napáchá skandál kolem praní špinavých peněz v estonské součásti banky. Jak počátkem července uvedla agentura Bloomberg, estonská součást Danske Bank mohla být využita k legalizaci minimálně 8,3 miliardy dolarů pocházejících z trestné činnosti. Údajné nelegální transakce spadají do let 2007 až 2015 a jsou spojovány s praním peněz pocházejících z Ruska, Moldavska a z Ázerbájdžánu, poznamenal Bloomberg.

Hrubý zisk z portfolia prověřovaných účtů za uvedenou dobu činil 1,5 miliardy DKK, podle šéfa banky Thomase Borgena však není jisté, jaké sumy by se Danske Bank měla vzdát. "Je to složité, jde o miliony transakcí," řekl. Suma, která by mohla činit 1,5 miliardy DKK (234 milionů USD), je výrazně nižší než výše pokuty, které banka čelí. Tu analytici odhadují v průměru na 670 milionů dolarů.