Sirény elektrárna spustí na úvod cvičení. "Půjde o kolísavý tón o délce 140 vteřin, který se v areálu rozezní mezi sedmou a osmou hodinou. Bude svolán havarijní štáb, který bude opatření přijímat v návaznosti na průběh fiktivní havárie," řekl mluvčí. Při cvičení energetici ověří, jak funguje havarijní štáb, i komunikaci se Státní úřadem pro jadernou bezpečnost.

Konkrétní scénář cvičení elektrárna dopředu nesděluje, nemají ho členové havarijního štábu ani temelínští zaměstnanci. Počítá se ale i s tím, že se nacvičí, jak ukrýt všechny pracovníky v areálu. Ve středu 23. května budou mobilní monitorovací skupiny kontrolovat radiační situaci v okolí.

Letos naplánoval ČEZ v Temelíně devět cvičení. "V úvahu se berou všechna možná rizika. Vedle radiačních, technologických nebo ekologických událostí je to například i eliminace požárů," řekl Sviták.

Začátkem března skončila v Temelíně plánovaná odstávka prvního bloku, která začala loni v prosinci a trvala 83 dní. Letos plánují energetici ještě odstávku druhého bloku, která začne 29. června a potrvá dva měsíce.

Temelín je největším výrobcem elektřiny v ČR, jeho produkce pokryje pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobila 16,48 TWh elektřiny, což byla zatím nejvyšší roční výroba. Temelínská elektřina by vystačila všem českým domácnostem na 13 měsíců, jihočeským domácnostem na 13,5 roku.