AmTrust Financial je americký pojišťovací holding, jehož celková aktiva přesahují 25 miliard dolarů. Zaměstnává 8000 lidí a služby poskytuje v 70 zemích světa. Za loňský rok dosáhla tržeb šesti miliard dolarů. Společnost byla založena v roce 1998 v New Yorku, kde má dodnes své hlavní sídlo.

Skupina Arca Capital dlouhodobě zastává názor, že AmTrust Financial Services je v zásadě silný podnik, zpochybňovala proto odůvodnění poklesu jeho akcií o více než 50 procent od ledna 2017. "Zatímco držitelé kmenových akcií přišli o penzijní fondy a spořicí účty, ředitel Barry Zyskind a jeho příbuzní se nyní snaží podnik privatizovat za absurdně nízkou cenu," uvedla Arca.

Arca Capital vede jménem minoritních investorů od března 2018, kdy byl privatizační plán oznámen, informační kampaň proti této transakci. Akcionáři v čele se skupinou Arca podle svých slov mnohokrát žádali vedení o dokumentaci, aby mohli posoudit, zda pokles ceny akcií mohl být způsoben záměrnou manipulací, kterou prosadil Zyskind.

"AmTrust je v zásadě silná společnost, ale Zaskindovi kroky a jeho spojenců ji znehodnotily. Ať byly záměrné, či nikoli, vedly k významnému poklesu ceny akcií, který poškodil běžné investory, ale umožnil budoucí levný prodej společnosti témuž Zyskindovi. Vedení AmTrust přinejmenším využilo nejisté situace společnosti a nepříznivých podmínek na trhu ve snaze levně privatizovat společnost AmTrust," míní spolumajitel a zakladatel Arca Capital Pavol Krúpa.

Skupina Arca směřuje svou činnost na správu aktiv, energetiku a hledání obchodních příležitostí. Skupina působí hlavně ve střední a východní Evropě, zastoupení má v Bratislavě, Praze, Londýně a v Kyjevě. Majoritním vlastníkem společnosti byl dříve slovenský finančník Krúpa. Od poloviny loňského prosince má spolu s Rastislavem Veličem a Peterem Krištofovičem rovnocenný podíl 30 procent.