"Odstavování (třetího) bloku bylo zahájeno v sedm hodin večer," řekl Bezděk. Čtvrtý blok postupně najíždí na stoprocentní výkon, měl by ho dosáhnout 23. dubna. První turbína čtvrtého bloku začala vyrábět v 10:45.

Elektrárna Dukovany má čtyři reaktorové bloky. Výroba elektřiny v Dukovanech je teď poloviční, protože od 9. března je plánovaně odstaven blok číslo dvě, tato odstávka by měla skončit v první polovině května. Mimořádné odstávky v Dukovanech se podle energetiků nedotknou zásobování trhu s elektřinou, firma ČEZ dodávky nahradí z jiných zdrojů.

U třetího i čtvrtého bloku dělají energetici preventivní kontroly. "Začali jsme používat novou diagnostickou ultrazvukovou metodu s vyšší citlivostí. Umí zobrazit větší detail, proto jsme se rozhodli provést tyto kontroly mimořádně i na blocích tři, čtyři a potom i na bloku číslo jedna, ale to až při plánované odstávce," řekl Bezděk. Plánovaná odstávka bloku číslo jedna spjatá s výměnou paliva má začít příští měsíc.

Elektrárna Dukovany má čtyři reaktorové bloky. S celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývá pětinu spotřeby elektřiny v ČR. Letos zatím dukovanská elektrárna vyrobila 4,58 milionu megawatthodin elektřiny.