"Křetínský jede na tygrovi, ale zatím mu to vychází. Jeho agresivní expanzi opřené o enormní dluh nahrává současné prostředí historicky prakticky nejnižších úrokových sazeb. Jeho rozrůstající se impérium je tedy tak trochu také dítkem léta trvající politiky levných peněz, kterou realizují centrální banky," řekl ČTK analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. V neformální rovině Křetínskému při jednání s bankami podle Kovandy pomáhá i umně budované osobní PR, opřené částečně i o vlastní mediální síť, kterou nyní rozšiřuje.

Vzhledem k rozsáhlému majetku je pro Křetínského relativně jednoduché shánět financování pro nové investiční aktivity, doplnil analytik BH Securities Štěpán Křeček. Křetínský má podle něj dlouhou úvěrovou historii a kredit velmi schopného byznysmena. Pro rozvoj svých aktivit proto nemá problémy se sháněním peněz. Postupné navyšování finančních toků i růst celkové hodnoty majetku Křetínského umožňuje splácet staré závazky a uzavírat nové kontrakty, dodal.

František Bostl z poradenské společnosti Starteepo připomněl, že nákup českých medií českými miliardáři pokračuje. I přes obrovské transakční sumy však jde o relativně nízké investice v porovnáni s hlavními aktivitami těchto lidí. U Křetínskeho jde především o Evropský průmyslový holding (EPH), jehož hodnota se odhaduje na nižší stovky miliard korun. Akvizice médií v jednotkách miliard proto nejsou nic šokujícího - z pohledu svobody a objektivnosti českých médii je to však úplně něco jiného, upozornil Bostl.

Křetínský je podle podzimního žebříčku časopisu Forbes pátým nejbohatším Čechem s majetkem 50 miliard korun. Mimo jiné mu patří majoritní podíl v EPH, který je přední středoevropskou energetickou skupinou, když vlastní a provozuje zařízení v ČR, na Slovensku, v Německu, Itálii, Británii a Maďarsku. Nyní drží 94 procent akcií holdingu. Podíl 31 procent v EPIF, klíčové dceřiné firmě holdingu, získal fond australské banky Macquarie. Vedle EPH je mimo jiné spolumajitelem fotbalového klubu AC Sparta Praha.

CMI prostřednictvím svých dceřiných společnosti Czech News Center (CNC) a CN Invest dosud působila zejména v oblasti tisku. Vydává čtyři deníky, mezi nimi Blesk, Sport a Aha!, desítky časopisů, například týdeník Reflex nebo Svět motorů, a také webové tituly. Společnost vlastní i dvě tiskárny a je lídrem ve vydávání knih a distribuce tisku.