Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 0,87 procenta a obchodování uzavřel na 24.573,04 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,81 procenta na 2677,84 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,70 procenta na 7156,28 bodu.

Spojené státy, Británie a Francie podnikly v noci na sobotu koordinovaný vojenský úder proti Sýrii v reakci na údajný chemický útok v povstaleckém městě Dúmá u Damašku, který Západ přičítá režimu prezidenta Bašára Asada. Terčem úderu byla vědecká centra, která podle spojenců vyvíjejí chemické zbraně, a vojenské základny. Rusko na zásah vojensky nereagovalo, ale důrazně ho odsoudilo.

Vzhůru dnes zamířily například akcie finančního ústavu Bank of America, jehož čtvrtletní zisk překonal očekávání analytiků. Výrazně však oslabovaly akcie některých výrobců optických součástek, včetně firem Acacia Communications a Oclaro. Zasáhla je zpráva o tom, že ministerstvo obchodu USA zakázalo americkým podnikům prodávat součástky přednímu čínskému výrobci telekomunikačních zařízení ZTE.

Na devizovém trhu dnes americký dolar oslaboval, protože pokles obav kolem Sýrie podpořil poptávku po rizikovějších aktivech. Euro si vůči dolaru v závěru obchodování v New Yorku připisovalo zhruba 0,4 procenta na 1,2380 USD.

pmh