Částka za loňský rok však stále zaostává za rekordem z roku 2014, který činil 68 miliard USD. Před vypuknutím finančním krize v roce 2007 příjmy trhu s uměním činily 66 miliard USD.

Prodej děl v galeriích se zvýšil o čtyři procent na 33,7 miliardy USD. Na celkovém prodeji se tak podílel 53 procenty. Prodej na aukcích stoupl o 27 procent.

Prodejci také hlásí zájem o prodej umění přes internet, který se loni zvýšil na rekordních 5,4 miliardy USD a na celkovém prodeji se podílel osmi procenty. Nicméně internetoví kupci jsou obezřetní a zaměřují se na díla do 15.000 USD.

K celkovému růstu přispívá hlavně prodej drahých uměleckých děl. Za poslední desetiletí aukční prodej u děl v ceně do jednoho milionů dolarů klesl. Hodnota nákupů extrémně drahých uměleckých děl však roste. Podle studie se celkové příjmy z prodeje děl v hodnotě nad deset milionů dolarů na aukcích v posledních deseti letech zvýšily o 148 procent.

Rapidní růst čínské ekonomiky a růst počtu bohatých v posledních dvou desetiletích pomohl místnímu trhu s uměním. Čína tak předstihla Británii a stala se druhým největším trhem s uměním, za Spojenými státy. Tyto tři největší trhy se na celkovém prodeji loni podílely 83 procenty, samotné USA 42 procenty.

Studie také zjistila, že zájem o umění roste mezi velmi bohatými lidmi. Pouze třetina sběratelů se zaměřuje na finanční návratnost, u lidí s majetkem nad pět milionů dolarů pak dokonce téměř polovina, napsala agentura Reuters.