"Inflace se tak posunula blíže ke dvouprocentnímu cíli ČNB. Po očištění o primární dopady změn nepřímých daní se spotřebitelské ceny v lednu meziročně zvýšily o 2,1 procenta," uvedl Holub.

Inflace byla v lednu podle něj lehce pod prognózou ČNB. To bylo způsobeno výhradně nižší než prognózovanou jádrovou inflací. Opačným směrem, i když v malé míře, se odchýlily ostatní složky inflace. Ceny potravin a regulované ceny meziročně rostly rychleji, než očekávala prognóza. Ceny pohonných hmot poklesly, avšak proti predikci o něco méně. Primární dopady změn nepřímých daní v lednu zcela odpovídaly prognóze, dodal.

Zveřejněná data potvrzují přes uvedené drobné odchylky vyznění současné prognózy ČNB, upozornil Holub. Celkové inflační tlaky zůstávají silné, přičemž odrážejí především zrychlující mzdovou dynamiku v podmínkách robustního růstu domácí ekonomiky.

Dynamika domácích nákladů se podle Holuba ještě krátkodobě zvýší v návaznosti na napjatou situaci na trhu práce. Následně se domácí nákladové tlaky s přispěním stabilizačního působení měnové politiky zmírní. Stále však budou převažovat nad protiinflačním působením dovozních cen, které bude v letošním roce odrážet zejména posilující kurz koruny. Zároveň již plně odezní jednorázové vlivy zvyšující inflaci v minulém roce. "Na horizontu měnové politiky, tedy v první polovině roku 2019, se inflace bude pohybovat těsně pod dvouprocentním cílem ČNB," odhadl.

fd mal