"Firma dlouhodobě navazuje na baťovské principy a nebojím se říct, že i na principy prvorepublikové, kdy směnka byla směnka a podnikatel byl podnikatel. Jsme tady od toho, abychom to postupně měnili v lepší," uvedl po vyhlášení výsledků Martinec.

Modulární výstavba se podle jeho slov vyvíjí. "V minulosti to byly buňky pro stavaře, postupně se to objevuje jako velmi perspektivní obor, který reaguje na současný svět, protože všechno je v pohybu, všechno se hýbe, my jsme vlastně budovy rozpohybovali," řekl ČTK Martinec.

V minulých letech firma dodávala velké množství domů pro uprchlíky, zejména do Německa. Nyní například připravuje stavbu čtyřhvězdičkového hotelu v Paříži. Na export jde 85 procent produkce firmy, na domácí a slovenský trh dodává zejména stavby, které se uplatňují například ve školství. "Dodali jsme již celkově asi 65 škol a školek, z toho asi 20 do České republiky. Máme i školku na pronájem, stěhujeme ji podle potřeb. Děláme objekty k podnikání, někdy podnikatelé neví, jestli ukotví, jestli se budou rozšiřovat, umíme objekty přestěhovat," řekl Martinec.

Firma nyní do svého areálu ve Vizovicích zabudovává pavilon, který vytvořila pro Expo, bude v něm vedení firmy. Otevřen by měl být na podzim. V budoucnu by Martinec chtěl realizovat projekty továren, které by se stěhovaly podle potřeby, chystá také rostoucí domy. "Chceme oživit éru baťovských domků, máme už plány nových baťovských modulárních domků," uvedl Martinec, který připravuje i vyměnitelné fasády.

Obrat firmy byl předloni asi 870 milionů korun, loni se podle Martince snížil. Firma investovala do nové společnosti i budování pavilonu z Expa ve svém areálu, přesto bude její loňské hospodaření ziskové.

Koma Modular sídlí ve Vizovicích, skupina Koma má však také firmu v Praze na pronájem modulů, brněnská firma se věnuje fasádám, do skupiny patří i firmy v Nitře a Vídni, skupina má celkem 310 zaměstnanců.

Koma Modular již dříve vyhrála soutěž Inovační firma Zlínského kraje, byla také Firmou roku Zlínského kraje.

Loni zvítězil v krajském kole podnikatelské soutěže spolumajitel společnosti Tescoma Petr Chmela. Tescoma patří k předním evropským výrobcům kuchyňských potřeb a potřeb pro domácnost. Chmela se loni stal také celostátním vítězem soutěže a zúčastnil se světového finále v Monte Carlu. Celostátní vítěz bude letos vyhlášen 27. února v Praze, světové finále v Monte Carlu se uskuteční v červnu.

V předchozích letech ve Zlínském kraji v soutěži uspěl generální ředitel zlínské strojírenské firmy TAJMAC-ZPS Michele Taiariol, majitel společnosti Gemini oční klinika Pavel Stodůlka a majitelé Chropyňské strojírny František a Robert Kudelovi.