Podle kazašského úřadu pro mimořádné situace byli v autobuse občané Uzbekistánu, kteří cestovali přes Kazachstán za prací do Ruska. Ruská agentura RIA Novosti s odkazem na kazašské sdělovací prostředky napsala, že všichni mrtví jsou Uzbekové. Oba kazašští řidiči neštěstí přežili s lehkým zraněním, hospitalizaci údajně odmítli.

Český prezident Miloš Zeman dnes zaslal kondolenční telegram uzbeckému prezidentovi Šavkatu Mirzijojevovi. Z Uzbekistánu bylo do Kazachstánu vypraveno zvláštní letadlo pro přepravu pozůstatků obětí.

Autobus jel na trase mezi jihokazašským Šymkentem, který leží asi 130 kilometrů severně od uzbecké metropole Taškentu, a ruskou Kazaní. Nehoda se stala v Akťubské oblasti nedaleko obce Kalybaj.

Oblastní úřad pro mimořádné situace zřídil kvůli nehodě operační centrum, které dalo k dispozici speciální telefonické číslo a připravuje psychologickou službu. Na místě jsou policisté, zdravotníci a záchranáři. Kazašská vláda vytvořila zvláštní komisi, která má neštěstí vyšetřovat a poskytnout pomoc pozůstalým.