Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 0,89 procenta a obchodování uzavřel na 25.803,19 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,67 procenta na 2786,24 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,68 procenta na 7261,06 bodu.

Za celý týden si Dow Jonesův index připsal dvě procenta. S&P 500 vzrostl o 1,57 procenta a Nasdaq o 1,75 procenta, napsala agentura Reuters.

Hospodářské výsledky banky JPMorgan za čtvrté čtvrtletí překonaly očekávání analytiků. Firma navíc upozornila, že nedávno schválená daňová reforma ve Spojených státech v budoucnosti podpoří její zisky, a to nejen snížením daňové zátěže, ale také posílením podnikatelských aktivit.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že maloobchodní tržby ve Spojených státech se v prosinci meziročně zvýšily o 5,4 procenta. V celém loňském roce jejich růst dosáhl 4,2 procenta, zrychlil tak z předloňských 3,2 procenta.

"Je tu optimismus, že výsledková sezona bude relativně příznivá, a přesvědčení, že celkové ekonomické podmínky se dál zlepšují," uvedl analytik Robert Pavlik ze společnosti SlateStone Wealth. "Úrokové sazby směřují vzhůru, ale ne v takové míře, která by vzbuzovala větší obavy," dodal.

Na devizovém trhu dolar oslaboval vůči euru, které těžilo z průlomu ve vyjednávání o nové německé vládě a také z vyhlídek na zpřísňování měnové politiky Evropské centrální banky (ECB). Jednotná evropská měna se tak poprvé za tři roky dostala nad 1,21 USD. Kolem 21:00 SEČ si připisovala 1,2 procenta na 1,2177 USD.

Britská libra se k dolaru vyšplhala na nejvyšší úroveň od referenda o vystoupení Británie z Evropské unie v polovině roku 2016, její kurz překročil 1,37 USD. Libra těžila ze zprávy agentury Bloomberg, podle které jsou ministři financí Nizozemska a Španělska připraveni prosazovat takové podmínky brexitu, které by udržely Británii co nejblíže Evropské unii.

pmh