"Díky kvalitě ruční výroby vypadají umělé vánoční stromky jako živé a každoročně jich prodáme čím dál více kusů. Mají jen jednu jedinou nevýhodu, a to, že jako živé nevoní," uvedl mluvčí Mall.cz Jan Řezáč. Zákazníci je podle něj často pořizují do domácností, kde jsou batolata.

Ceny umělých stromků se pohybují od několika set do 5000 korun. V e-shopu Alza.cz je průměrná cena stromku o výšce 180 cm zhruba 2000 Kč, nejlevnější stromek (120 cm) nabízí za 790 Kč.

Globus nabízí v umělých stromcích všechny druhy, od smrku přes jedle až po borovice. "V nabídce máme i jeden druh celého bílého smrčku. Stromky jsou různé hustoty, podle počtu větví a výšky se odvíjí i jejich cena," dodala mluvčí Pavla Hobíková. Podle Václava Koukolíčka z řetězce Tesco v posledních letech stoupá prodej malých stromků do jednoho metru, které se prodávají včetně osvětlení.

Hitem letošních Vánoc jsou podle Šedivé bílé ozdoby evokující ledový nádech v kombinaci se stříbrnou. "Elegantní je ale i propojení bílá-stříbrná-zlatá, dále jsou populární tradiční zlatavé ozdoby v kombinaci s červenou nebo hnědou. Moderní jsou také přírodní materiály, dřevěné prvky jako odštěpky, ratan, šišky a podobně," dodala.

U ozdob na stromeček jsou letos populárnější menší koule. "Letošní Vánoce ovládla bílá barva doplněná fialovou a pak různé pastelové odstíny. Ke stálicím patří tradiční červená a zlatá," uvedla Hobíková.

Lidé často kupují i LED dekorace a osvětlení, které jsou vhodné pro vnitřní i venkovní použití. Lze je použít na balkón nebo celý dům a zahradu. Letošní novinkou je laserová projekce na dům.